Belysning på truckar

Johanna
oktober 26, 2019 0 Comment

I ett lager är det viktigt med bra belysning, och inte bara i taket utan även på golvet. Under många år har man flitigt använt sig utav halogen lampor på truckar och då framförallt motviktare. En motviktare som lossar gods kör ofta ut och in i lagret och då är det viktigt att föraren kan se bra i dåligt belysta områden.

 

Vilken typ av arbetslampa är bäst?

Det finns ett stort utbud och av olika arbetsljus men det som rekommenderas är framförallt arbetsbelysning som drivs med led-teknik. Skillnaden mellan halogen och led är framförallt att led inte kräver lika mycket ström för att leverera samma resultatet som halogen. Man brukar tala om ungefär 1/4 eller 1/5 av den totala wattförbrukningen som halogen lampor kräver för att uppnå samma ljus med led. Detta är en markant skillnad och därmed blir det svårt att motivera den föråldrade halogen-tekniken inom dagens industrimiljö.

 

Är led ramper ett alternativ?

Denna fråga är ganska enkel att besvara och det blir ett solklart ja. Naturligtvis går det minst lika bra att ersätta klassiskt utformade lampor med en avlång ramp istället men det finns en del viktiga saker man bör hålla reda på. Här man bör välja en ljusbild som ger ett bred ljusspridning för att räckvidden ställer enbart till med problem. En arbetsljusramp skiljer sig från övriga led ramper genom en extra bred ljusbild men samtidigt begränsad räckvidd som annars är efterfrågat på fordonsbilar. Det är mindre led ramper som monteras på specifikt motviktare med led som ljuskälla. Kända märken som är populära på truckar är bl.a Xvision och Bullpro som är erkända för sin goda byggkvalitet.